Wat heeft taal met mij te maken?

Wilt u meer weten over mij?

— Mijn ervaringen met taal —

Taal is altijd een moeilijk onderdeel geweest in mijn leven. Geboren in een gezin van het verre Oosten, die met een heel andere alfabet en met een heel ander taal werkt is het zeer moeilijk geweest om mijn spelling en grammatica te leren op school.

Mijn moedertaal is Urdu, dit is de officiële taal gesproken in Pakistan. Nederlands is de taal die ik leerde op school sinds kind af aan. De twee talen apart gebruiken was moeilijk, mijn punten waren vaak slecht voor taal vakken. Gelukkig verbeterde mijn punten rond het 5 leerjaar. 

Toen kwam Frans in mijn leven, nog een moeilijke taal. In het begin ging het nog wel, maar jaar na jaar kreeg ik daar een hekel aan. Sinds de 1ste middelbaar besefte ik dat talen studeren niks voor mij was al hoewel ik er aantal kende. 

De enigste taal ik die leuk vind en altijd al leuk heb gevonden is Engels. De manier waarop ik het leerde was merendeels door films later ook door games en liedjes, maar films hadden me het meest geholpen.

Ik had vorig jaar ook een half Duits gekregen, daar heb ik ook niet veel van genoten. ik leer liefst geen talen en zeker geen nieuwe maar dat betekent niet dat ik niet houd van andere talen. Ik luister af en toe naar liedjes in talen omdat ze allemaal anders en speciaal klinken.

Ze zijn niet slecht, gewoon niet voor mij.


— COLUMN —

Scholen staan op punt van instorten!  

School is iets dat altijd gezien wordt als iets dat nodig is en dit is terecht, maar het manier van les geven en de leerstof aanbieding is wat verouderd. Als je een school van 100 jaar geleden zou vergelijken met een school van vandaag dan zou je opmerken dat er niet veel veranderd is aan het manier hoe de leerlingen worden opgeleid. De maatschappij veranderd constant terwijl de scholen een beetje overkeken worden.

De meest succesvolle mensen zijn vaak mensen die weinig tot geen formele educatie hebben gehad. Allemaal zijn ze leiders in hun eigen industrie zoals Elon Musk, Mark Zuckerburg of zelfs Bill Gates. Dit betekent niet dat school ze niet geholpen heeft of dat educatie nutteloos is. Wat deze leiders zo speciaal maakt is niet dat ze alle leerstof onder de knie hebben, maar dat ze innovatief zijn in hun respectievelijke industrieën.

Op school kun je een richting kiezen, maar nog leer je voor alle vakken even serieus. Dit heeft enkele grote nadelen. Het grootste nadeel is je splits de aandacht van de leerlingen over verschillende vakken die hij of zij niet gekozen heeft. Hierdoor worden leerlingen alleen maar vermoeiender van en door deze vermoeidheid geven ze ook minder aandacht aan vakken waarin ze wel interesse hebben.

Finland is altijd in de top 10 gebleven de voorbije jaren in educatie. Dit komt omdat ze een hele andere educatie systeem hebben. Daar wordt er gefocust op samenwerking in plaats van competities. De schooldagen zijn korter en huiswerk is minder en de schooldagen starten later. Ze doen dit allemaal om stress weg te nemen van leerlingen en ze te laten werken in optimale conditities. Zo wordt hun motivatie ook verhoogd en zal het voelen alsof ze willen leren in plaats van geforceerd te zijn om te leren.

Er is iets heel belangerijk in de hedendaagse maatschapij om succesvol te zijn. Innovatie, simpel toch? Ja en nee, scholen leren je aan om in een bepaalde wijze te denken al heb je het niet direct door. Scholen leren je alleen logisch te zijn maar niet innovatief en creatief. Alle bekende leiders van hun eigen industrie zijn niet succesvol geworden door logisch na te denken, dat kunnen we allemaal toch? Ze zijn succesvol geworden door iets te doen dat niemand eerder heeft gedaan. Ze hebben innovatie en creativiteit gebruikt. Tegenwoordig staat alles online al wil je talen leren wiskundige bewijzen kunnen schrijven of geschiedkundige documenten bestuderen. Het probleem is dus niet hoe we leerstof verwerken, maar hoe we het gebruiken en verandering brengen aan onze samenleving.

Het is dus zeer belangerijk dat we er snel verandering aan brengen. De nieuwe generaties zullen oplossingen moeten bedenken voor problemen waar er vroeger weinig of niet aan gedacht is, zoals het klimaat opwarming. Er is dus nood aan verandering aan scholen en hoe ze leerlingen opleiden. Ze moeten opgeleid worden voor een toekomst die er nog niet is, een toekomst van onverwachtheid. 

— Taalblog —

Waarom de of het en niet gewoon de?

Ik zou er zeker mee kunnen leven om "het" te schrappen van onze taal. Er wordt besproken. Naema Tahir een schrijfster kreeg veel kritiek wanneer ze voor de grap in een column melde om "het" te schrappen. Ze vond dat het makkelijk realiseerbaar was voor de bevolking.

Bron: Rogier Verschueren. (21 december 2018). We kunnen zonder 'het', maar schrappen kan niet zomaar. De Standaard: https://www.standaard.be/cnt/dmf20181221_04054980


Speech

Beste medeleerlingen en leerkrachten,

We zijn er eindelijk geraakt, aan het einde van de zesde jaar. Na twee weken vakantie zullen we weer keuzes moeten maken of we verder studeren of niet, welke richting we kiezen etc... waarna we uiteindelijk een job kiezen. Klinkt simpel toch? Maar is dat wel zo, een keuze maken dat de rest van je leven zal bepalen.

Ik heb nog niet heel lang geleefd, dus ik zou niet weten dat wat ik vertel enige waarde voor jullie zal hebben. In mijn leven heb ik gemerkt dat ik dingen heb gedaan die ik dacht niet mogelijk zouden zijn. Ik heb het zesde afgestudeerd in wetenschappen wiskunde, ik heb mezelf verbeterd op vlak van educatie, conditie, leergierigheid en het overkomen van obstakels die ik dacht nooit te kunnen overkomen. Ik ben er geraakt, wij zijn er geraakt.

Soms doen we dingen die we niet per se willen doen, we doen ze gewoon om onze mogelijkheden te verbreden. Soms zijn die dingen moeilijk en soms lijken ze onmogelijk, maar dat betekent niet dat het werkelijk zo is. Als je op 10 jarig leeftijd te zien zou krijgen wat je allemaal zou moeten leren om het zesde te slagen zou ik je garanderen dat er meerdere onder ons zouden opgeven of iets anders zouden doen om die onmogelijkheid niet op te nemen. Kijk nu naar jezelf en naar elkaar, hoeveel je hebt gedaan om hier te geraken.

Veel en moeilijk werk betekent niet onmogelijk, want kijk waar je nu bent. Als je dit kan, kan je nog veel meer. Je kan verder geraken, moeilijkere dingen op je nemen en je mogelijkheden verbreden.

Doe iets wat je wilt doen, droom groot en werk ervoor. Als je blijft werken voor iets zonder opgeven, faal je nooit. Je faalt enkel als je opgeeft. Al geef je uiteindelijk op, beland je in de buurt van je droom. Een wijze man zei ooit: "Aim for the moon and even if you miss, you will land among the stars.". Dus al faal je, zal je ergens belanden waar je tevreden zal zijn.

Weet dat leven niet makkelijk is, maar je hebt er ook maar 1 van. Dus doe iets dat je wilt doen en geef nooit op tot je er geraakt.

Bedankt om te luisteren

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin